Verband borstvoeding en mannelijk libido

Uit een recent onderzoek blijkt dat er een positief verband bestaat tussen het mannelijk libido en borstvoeding.

 

Het hormoon dat hier voor zorgt is prolactine. Prolactine is een hormoon dat borstmelk stimuleert. Tijdens een zwangerschap en tijdens de borstvoeding is de prolactine waarde bij een vrouw ongeveer 10 tot 20 keer hoger dan normaal. Mannen en vrouwen die niet zwanger zijn of borstvoeding geven maken ook dit hormoon aan maar hiervan is nog onbekend wat de werking exact is.

 

Het onderzoek naar borstvoeding en mannelijk libido

Ongeveer 3.000 mannen tussen de 40 en 89 jaar hebben deelgenomen aan dit onderzoek. Bij deze mannen werd het testosteron niveau, prolactine niveau, cholesterol, bloedsuikerspiegel en BMI gemeten. Vervolgens hebben de mannen vragen beantwoord over hun seksleven, gezondheid en levensstandaard.

 

Het onderzoek toont een verband tussen een laag prolactine niveau en een slechte seksuele en psychologische gezondheid. De mannen met een lager prolactine niveau hebben meer tekenen van depressie en genieten minder van orgasmes.

 

Daarnaast was er ook een verband tussen een laag prolactine niveau en een hogere BMI, bloedsuikerspiegel en een passieve levensstijl.

 

Conclusie over verband borstvoeding en mannelijk libido

Hoe de exacte invloed van prolactine is op het libido bij mannen is nog niet helemaal duidelijk. Een laag prolactine niveau zou een oorzaak kunnen zijn van een verlaagd libido, maar zou ook een gevolg kunnen zijn van de ongezondere levensstijl die hier een verband mee heeft.

 

Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1744524/2013/11/21/Verrassend-verband-tussen-borstvoeding-en-mannelijk-libido.dhtml