Doula en de bevalling

Zie je erg op tegen de zwangerschap en de bevalling? Heb je een negatieve ervaring van een eerdere bevalling? Als Doula of geboortecoach tijdens jouw zwangerschap, bevalling en in de periode na de kraamtijd kan ik je helpen in je eigen kracht te staan en te blijven. Ik ben opgeleid om je emotionele en praktische begeleiding te kunnen geven.

Wat kan ik voor je doen?

Iedere zwangerschap en bevalling is anders.

Ik kom tijdens de zwangerschap drie keer bij je thuis om jullie te begeleiden. We gaan onder andere met elkaar een geboorteplan maken zodat je gehoord wordt tijdens de bevalling. De verloskundige of gynaecoloog en andere zorgverleners zullen zich aan dit plan houden binnen de mogelijkheden. Ook jullie wensen en onzekerheden worden besproken. Ik beantwoord jullie vragen en geef voorlichting.
Tijdens de bevalling kan ik je helpen met acupressuur en massages om je meer ontspanning te geven. Maar ook ontspanning,- en ademhalingsoefeningen en het ondersteunen in de juiste houdingen behoren bij mijn Doula werkzaamheden. Het betrekken van de partner is ook een belangrijk onderdeel van de begeleiding.
Ook na de kraamtijd kom ik nog een keertje langs met een geboorteverslag en foto’s.

Het standaard pakket ziet er als volgt uit:
– Drie contactmomenten tijdens de zwangerschap en het maken van een geboorteplan
– Onbeperkt WhatsApp, mail en telefooncontact gedurende de zwangerschap
– 24uurs bereikbaarheid vanaf week 37
РBegeleiding gedurende de gehele bevalling
– Geboorteverslag en foto’s na de kraamtijd

Je kunt ook mijn Doula diensten afnemen wanneer je je hebt ingeschreven bij een kraambureau, maar beide diensten tegelijkertijd zijn ook mogelijk.

Gunstige effecten doula

Steeds meer vrouwen bevallen in het ziekenhuis. Bevallen is daardoor in de afgelopen decennia steeds meer een medische aangelegenheid geworden. Het gevolg hiervan is dat medische ingrepen tijdens bevallingen juist toenemen en aan iedere medische ingreep zit het risico van complicaties. Een geboortecoach zorgt voor:

50% minder keizersnedes
25% kortere duur van de bevalling
60% minder verzoeken om een ruggeprik
40% minder gebruik van pitocin/oxytocine (‘inleiden’)
30% minder verzoeken om pijnbestrijding
40% minder tangverlossingen

(Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell, 1993)

Daarbij is de maatschappij sterk ge√Įndividualiseerd. Het ondersteunende en ontspannende gezelschap van familieleden (moeders, zusters, oma’s, tantes en vriendinnen) die met raad en daad terzijde staan, moet meestal worden gemist. Dit heeft een ongunstige invloed op het verloop van bevallingen. Als doula kan ik dit gemis opvullen met mijn aanwezigheid, vaardigheden en kennis.