Kraamzorg

KENNISMAKEN

Ik kom in de zwangerschap bij jullie thuis om kennis te maken en om voorlichting te geven wat jullie van mijn zorg kunnen verwachten en wensen en eventuele bijzonderheden te bespreken. Als de klik er is, dan leggen we onze afspraken vast in een zorgcontract.

WAT KUN JE VERWACHTEN?

De kraamtijd is een onvergetelijke en intensieve periode. Er komen veel emoties en nieuw te leren dingen op je af en ook door de nachtvoedingen zullen jullie zeker de eerste dagen vermoeidheid ervaren. Daarom is het fijn als je een goede kraamverzorgende hebt die jullie hierin met veel kennis en veel plezier begeleid in de zorg en in het huishouden.
Waarborgen van de hygi├źne hoort ook bij mijn taken. Net als de dagelijkse medische controles. Zo draag ik bij aan de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van moeder en kind. Ook doe ik een overdracht aan het consultatiebureau aan het eind van de kraamtijd.
Alles wordt vastgelegd in het zorgdossier waarin ik dagelijks rapporteer. Ik werk ook met veel plezier samen met alle verloskundigen en ik overleg met ze waar dat nodig blijkt te zijn.

DOEL

Mijn doel is om jullie in de kraamtijd zoveel kennis, vertrouwen en vaardigheden te geven, dat jullie zelfredzaam zijn en ik op de laatste dag met een gerust hart de deur achter mij dicht kan trekken.
Meestal werk ik de eerste dagen wat meer uren en later wat minder omdat er in het begin van de kraamperiode vaak meer zorg nodig is.

BACK-UP

Baby’s worden meestal niet op de uitgerekende datum geboren. Ik probeer altijd mijn planning zo te maken dat de kans heel groot is dat ik jullie kan komen begeleiden, maar heel soms wordt de ene baby later en de volgende baby eerder geboren. In dat geval heb ik een back-up van zo’n 70 collega’s, verdeeld over verschillende groepen van zelfstandig werkende kraamverzorgenden. Wij helpen elkaar waar nodig en daarom kan ik altijd garanderen dat jullie niet zonder zorg komen te zitten.

UREN

In het Landelijk Indicatie Protocol, in de volksmond ook wel het LIP genoemd, is opgenomen dat iedere kraamvrouw recht heeft op 49 uur kraamzorg over 8 dagen wanneer er borstvoeding wordt gegeven. Wanneer je flesvoeding geeft, heb je recht op 45 uur. Dit zijn alleen de uren van de kraamzorg. De uren van de bevalling worden hierin niet meegeteld.
Soms lopen dingen anders dan je verwacht en kan er meer kraamzorg nodig zijn. Dan kunnen er in overleg met de verloskundige, meer uren worden bij geïndiceerd. Dat mag tot 80 uur inclusief de bevalling over 10 dagen. Couveuse nazorg of uitgestelde kraamzorg behoort ook tot de mogelijkheden.

BEVALLING

Wanneer je thuis bevalt, assisteer ik de verloskundige bij je bevalling. Ik ben haar extra handen, oren en ogen. En als de verloskundige na de bevalling weer naar huis gaat, dan blijf ik nog een aantal uur om een aantal medische controles te doen en jullie te begeleiden met jullie kindje.
Wanneer ik de kraam mag verzorgen, dan is het voor mij altijd heel fijn als ik bij de bevalling ben geweest. Ik kan dan latere vragen beantwoorden en weet precies wat het gezin bedoeld wanneer ze herinneringen ophalen over deze bijzondere gebeurtenis.
Bij een poliklinische bevalling is het in sommige ziekenhuizen ook mogelijk dat ik als kraamverzorgende de verloskundige bij jouw bevalling assisteer wanneer het ziekenhuis geen eigen assistentie heeft. Ook dan blijf ik nog een aantal uur en ga met het gezin mee naar huis om de opstart te doen.